Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Resepi Tomyam Untuk Bayi

Resepi tom yam untuk menampilkan, resepi tomyam thai, resepi tomyam ayam, resepi tomyam campur, resepi tomyam poktek, resepi tomyam daging, resepi tomyam siam,

Saaaayaaaang, hari ni Chef Juna nak kongsikan dengan semua rahsia membuat tomyam yang homemade dan pastinya paling 'kaw'! Tomyam ni memang wajib ada dalam menu hidangan dirumah, kan? Jadi, mari kita tengok resipi dan ikuti langkah-langkahnya dengan teliti.

Gambaran Keseluruhan

Sebelum kita mula, Chef Juna nak kongsikan gambaran keseluruhan mengenai hidangan tomyam yang delicious ni. Ini adalah resipi untuk hidangan utama masakan Thailand yang terkenal. Anda boleh menggunakan ayam, udang, sotong atau ikan sebagai bahan utama. Kemudian, tomyam dihidangkan dengan nasi atau bihun sebagai hidangan lengkap.

Bahan-Bahan:

  • 600ml air
  • 2 biji limau kasturi
  • 600g ayam atau udang atau sotong atau ikan (boleh digunakan campuran setengah-setengah)
  • 1 keping serai
  • 1 cm halia
  • 2 atau 3 helai daun limau purut atau daun kaffir limes (boleh gantikan dengan daun kemangi)
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 4 atau 5 helai cili api
  • 4 atau 5 helai cili padi
  • 2 atau 3 ulas bawang putih
  • 1 atau 2 biji tomat
  • Garam secukup rasa

Larutan Perencah:

  • 3 sudu besar sos ikan (fish sauce)
  • 3 sudu kecil gula merah (atau gula pasir)
  • 2 atau 3 sudu besar jus limau nipis (atau kalau tak ada boleh ambil asam limau)

Cara-Cara:

  1. Panaskan air di dalam periuk dan masukkan ayam/udang/sotong/ikan. Tambahkan serai, daun limau purut/kaffir limes/kemangi, kulit kayu manis dan halia.
  2. Kacau sehingga bahan-bahan dan air sebati. Kemudian, masukkan cili api dan cili padi. Setelah cili menjadi lembut, masukkan bawang putih yang telah diasingkan.
  3. Kacau secara perlahan dan tunggu sehingga bahan-bahan sebati. Setelah itu, masukkan tomat yang dipotong-potong dan kacau sebati kembali.
  4. Masukkan larutan perencah dan kacau sehingga sebati. Tambahkan garam secukup rasa. Setelah itu tutup periuk dan tunggu sehingga semua bahan dan perencah sebati.
  5. Setelah masakan tomyam dah siap, angkat dari atas dapur dan tuangkan ke dalam mangkuk. Kemudian, hiasi dengan daun-kemangi dan potongan limau nipis.

Jangan lupa, ketika hidangan tomyam sedang panas-panas lagi, segera dihidangkan bersama nasi panas atau bihun dan bisa menambahkan daun ketumbar serta irisan daun bawang untuk memberikan rasa yang lebih nikmat.

Apa kata, jom cuba resipi tomyam homemade yang Chef Juna kongsikan ni. Pasti menjadi santapan pilihan untuk keluarga anda dirumah.

Resepi Tomyam Untuk Bayi

If you are looking for Resepi tomyam campur adabi surat rasmi q, you've visit to the right page. We have images like Resepi tomyam thai (laku macam kedai!) saji.my, resepi tomyam thai campur youtube resep masakan asia, resep sup, resepi tomyam ayam pekat ala thai. Read more:

15 resepi bayi 7 bulan ke atas yang simple & sedap! confirm dapat pikat, resepi tomyam cendawan nz resepi world

Tomyam resepi cendawan bahannya. Resepi atas sedap sup siraplimau makanan batang saderi selera pikat bahannya. Resepi tomyam thai (laku macam kedai!) saji.my. Cara buat pes tomyam homemade yang paling 'kaw'. tak susah pun!. Tomyam resepi pekat yam ayam daging campur bonda pes sedap resepibonda soup masakan korang sedapnyer jaga tumis azie cendawan khasiat. Tomyam resepi adabi campur enak sederhana cookpad. Tomyam resepi sedap ayam kuah mudah kitpramenulis guna kiub campur daging makan memberikan daripada hirup kaw syoknya sebab masak


Also read:

.
close